Közlemény

 ÕSSZEL ÚJRA SZEMÉTGYÛJTÉSI AKCIÓT SZERVEZ A MAGYAR KÖZÚT „JOBB, HA EL SE DOBOD” CÍMMEL

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se dobod!” címmel indította újra országos szemétgyûjtési programját. A tavaszi akciót õsszel folytatja a társaság és 2019. szeptember 20-án ismét várja az önkéntesek, csapatok, baráti társaságok, cégek és önkormányzatok csatlakozását is a szemléletformáló kezdeményezéséhez!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” címû tavaszi szemétgyûjtési akciója során több mint 12 ezer résztvevõ, mintegy 400 helyszínen gyûjtötte a szemetet. A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1 millió kilogrammnyi hulladékot szállított el. Ez a hatalmas szám így is eltörpül amellett, hogy a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyûjt össze az országos közutak mellõl.

A társaság elkötelezett abban, hogy érezhetõ szemléletváltást hozzanak szemétszedési kampányai. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt években a lehetõségeihez mérten jelentõs erõforrásokat fordított arra, hogy a közúti, fõleg gyorsforgalmi pihenõk területe rendezett legyen. Ugyanakkor így is napi probléma, hogy a kihelyezett szemetes tárolókba és mellé olyan hulladékot helyeznek ki, melyek nem a közlekedés során keletkeznek, vagyis rendszeres, hogy ezen hulladéktároló edényekbe háztartási hulladékot és lomtalanításra ítélt szemetet dobnak be, amelynek elszállítása plusz feladat, nem mellesleg rövid idõn belül eltelíti a nem erre a célra telepített szemeteseket. Az is gyakori probléma, hogy kevésbé frekventált útszakaszokon, útcsatlakozásoknál, a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentõs mértékben lefoglalja a humán erõforrás kapacitásait, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt. Az idei évben elõreláthatóan 1,5 milliárd forintot fordíthat a társaság ezen munkájára, ami elegendõ lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körû felújítására is. Vagyis az illegális szemetelõk miatt a társaság az éves költségvetési keretébõl ennyivel kisebb összeget és idõt tud fordítani burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkákra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az õszi, 2019. szeptember 20-ai szemétgyûjtési akciójára az önkéntesek csatlakozását 2019. szeptember 10-ig várja, jelentkezni online, a következõ linken keresztül lehet: http://internet.kozut.hu/szemetszedes/. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyût, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyûjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Továbbá az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.

Az õszi kampány felhívó plakátja innen tölthetõ le: https://internet.kozut.hu/2019/08/26/osszel-ujra-szemetgyujtesi-akciot-szervez-a-magyar-kozut-jobb-ha-el-se-dobod-cimmel/. Míg a „Jobb, ha el se dobod!” tavaszi akciónapjáról készült videó itt érhetõ el: https://www.youtube.com/watch?v=32UobwSR598&feature=youtu.be.

Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek tisztábbak legyenek és így az utakra is több forrást tudjon felhasználni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.!